Jaką wodę muszą pić osoby cierpiące na nadkwasotę?


Bez wody lub innych napojów nie moglibyśmy przyswajać żywności. To znaczy, że komórki naszego organizmu nie byłyby w prawidłowy sposób odżywione. Niezwykle szybko zatrulibyśmy się także toksynami, gdyż nerki nie oczyszczałyby organizmu, a mózg składający się w 80% z wody nie mógłby prawidłowo funkcjonować.


Bardzo małą wagę przywiązujemy do węglowodanów, które znajdują się w wodzie mineralnej.




Mają bardzo olbrzymie znaczenie dla ludzkiego organizmu oraz dają bardzo szybko odczuwalne efekty. Węglowodany aktualizują kwasy żołądkowe i korzystne są dla takich osób, które chorują na nadkwasotę. Węglowodany przynoszą ulgę w takich przypadłościach. Woda, która ma duży poziom węglowodanów, dodatnio wpływa w początkowych stadiach cukrzycy. Węglowodany także przyczyniają się do obniżenia ilości glukozy w moczu oraz we krwi, a także zmniejszają wydzielanie acetonu i korzystnie wpływają na działanie insuliny. Węglowodany również regulują pH krwi. Są osoby, które unikać powinny wód, które posiadają spore ilości węglowodanów. Takich wód muszą się wystrzegać osoby uskarżające się na nadkwasotę.


aminokwasy
Author: U.S. Department of Agriculture
Source: http://www.flickr.com


Pozostałymi składnikami, które zawarte są w wodzie to mikroskładniki dla przykładu fluor, jod oraz żelazo. Nie ma już niemalże wody o znaczącej ilości fluoru. Bardzo znaczącą granicę, która określa początek oddziaływania fizjologicznego jodu, która wynosi 0,5 mg/l, przekracza w małym stopniu jedynie kilka mineralnych wód.

Jeśli masz ochotę zobaczyć dodatkowe informacje zachowane w takiej tematyce, zobacz link na stronie (https://dommuzykaseniora.pl/). W tamtym miejscu też znajdziesz coś atrakcyjnego dla siebie!

Na obszarach, na jakich poziom jodu w wodzie jest niezwykle mały, jest notowanych najwięcej schorzeń tarczycy. Wartościowym źródłem jodu mogą być wody mineralne, w których zawartość jodu równa się od 0,5 do 10mg g/l. Bardzo olbrzymie znaczenie dla naszego organizmu ma zawarty w wodzie mineralnej dwuwartościowy jon żelaza. Jest to najbardziej przyswajalna forma żelaza. Takie wody dodatnio wpływają przy niedokrwistości.




Przyspieszają poza tym przemianę materii. Do wody, którą pijemy dodawać musimy liście mięty czy plasterki owoców. Musimy to robić nie jedynie, żeby polepszyć jej smak, ale wzbogacamy wtedy wodę w witaminy i minerały.

Tags: dolegliwości, komórki, osoby