Myślisz, jak przetrwać zimne miesiące? Może coś rozgrzewającego, coś jak pyszna domowa nalewka?


Zima to czas na coś przyjemnego, co rozgrzewa, coś jak smakowita nalewka. Nalewka, jaką obecnie znamy została wymyślona przez Włochów, chociaż to nasza tradycyjna narodowa specjalność. Do wyboru jest sporo różnych nalewek, od słodkich i delikatnych, po mocne i wytrawne. Każdy znajdzie smak, który będzie mu w największym stopniu odpowiadał.
nalewka
Nalewka nie powstała w celach zabawowych, dla uciechy, ale jako lekarstwo. Receptura najbardziej wiekowej nalewki – czosnkowej, powstała już około czwartego - 6 wieku przed naszą erą. Definiowana była jako eliksir młodości i podobno używano ją na każdą z dolegliwości. Czosnek w takiej nalewce zalewano winem, a dopiero w 8 wieku naszej ery, w wyniku destylacji uzyskano mocniejszy alkohol. Taki bimber wzbogacano ziołami, słodzony miodem, działał jak leczniczy eliksir. I tak aż do 16 wieku alkohol uchodził tylko za lekarstwo. Dopiero Włosi to zmienili, ponieważ doceniając miłe, wzbogacające samopoczucie działanie alkoholu, pomyśleli, że można z tego czerpać dochody.



Więcej -

nalewki
Author: George Grinsted
Source: http://www.flickr.com
Rozpoczęli więc produkować likwory, czyli trunki do zwykłej konsumpcji. Żeby „zabić” nieprzyjemny zapach i smak spirytusu dodawano do takich trunków miód, olejki i wyciągi z ziół. Nalewki stały się więc niezwykle popularne w całej Europie, a stan ten trwa do dzisiaj. Pośród najlepszych możemy wymienić cytrynówkę czy nalewkę korzenną. Nalewka cytrynowa, czyli cytrynówka jest najlepsza dla osób, które lubią kwaśne smaki. Odznacza się niezwykle pysznym smakiem, jest rozgrzewająca, a co istotne, naprawdę poprawia humor. To dość popularna nalewka, można ją sporządzić dosyć szybko i skosztować ją prawie od razu, ponieważ nie wymaga ona leżakowania. Jednocześnie nie zaszkodzi, kiedy ją odstawimy choćby na jedną noc. Inną wartą polecenia jest nalewka korzenna. Bardzo znana przedstawicielka domowych wyrobów alkoholowych. Ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat.

Odznacza się działaniem rozgrzewającym, więc będzie najbardziej korzystna na zimę czy jesień, ale również wieczory o każdej porze roku.

Jeśli dokładnie pragniesz poznać informacje na opisywany wątek, to obowiązkowo wejdź na proponowany serwis (https://serwiskawowy.pl/32-kawa). Tam są przykuwające wzrok wiadomości, które zostaną Ci w głowie na długo.

Do jej wyrobu potrzeba jedynie czystej wódki (około 50procent), 15 g kardamonu (gdy przygotowujemy|przyrządzamy najbardziej znaną kardamonkę), sok z cytryny i startej skórki z tegoż owocu. Ta nalewka odmiennie niż cytrynówka potrzebuje dłuższego „leżakowania”. Tak więc po zalaniu wszystkich składników alkoholem trzeba pozostawić ją na 2 tygodnie do sklarowania. Po tym czasie musimy ją przefiltrować, zlać do butelek, gdzie powinna leżakować minimum sześć miesięcy. To zapewnienie, iż będziemy zauroczeni efektem, jej niezwykłym aromatem, wspaniałym smakiem.

Więcej informacji -

Tags: smak, alkohol, lekarstwo