Na czym polega leczenie zgagi i jakiego rodzaju są jej objawy?


Zgaga to dosyć niemiła dolegliwość, która opisywana jest jako pieczenie w przełyku. Istnieje kilka przyczyn, które powodują jej powstanie. Może być wywołana przez stosowanie niektórych leków przykładowo tych, które zawierają kwas acetylosalicynowy.




ludzie
Author: Tempur
Source: Tempur


Na szczęście przypadłość tę można efektywnie leczyć.


Pojawienie się takiej dolegliwości może być też oznaką powstania jakiejś poważniejszej choroby. Możliwe przyczyny to niestrawność albo np. wrzody żołądka.

Po przestudiowaniu tego wątku, kliknij na inny pomocny tekst, który zawiera także ciekawe wiadomości - zobaczysz, że wciągnie Cię całkowicie.

Bardzo ważna jest prawidłowa diagnostyka źródeł jej zaistnienia. Mogą nimi być schorzenia systemu pokarmowego albo palenie tytoniu na czczo. Jeszcze odmienna ewentualna przyczyna to zbytnie objadanie się. Tego typu zachowania mogą zwiększyć ucisk przepony na Żołądek. W aptece dostępny jest bez recepty lek - inne wątki tutaj - na zgagę i jeśli dysfunkcja ta nie pojawia się zbyt często, to najprawdopodobniej nie jest objawem powstania poważniejszej choroby. Jeśli jednak uczucie pieczenia pojawia się stosunkowo często, trzeba udać się do doktora. Takie lekarstwa mają za zadanie zneutralizować kwas żołądkowy oraz powlec błonę śluzową powłoką zabezpieczającą.


lek na zgagę
Author: McKay Savage
Source: http://www.flickr.com


Powłoka ta powinna uniemożliwić dotarcie do żołądka kwasu solnego oraz zmniejszyć ilość obecnych w żołądku gazów. To one akurat powodują uczucie przepełnienia. Takie leki będą skuteczne tylko wtedy, jeśli nie będą używane objawowo, tzn. osoba mająca zgagę powinna zażyć całe opakowanie.




W przeciwnym wypadku mogłoby wystąpić zwiększone wydzielanie niepożądanych kwasów żołądkowych, co jest niezdrowe dla całego przewodu pokarmowego. Jeśli wymienione objawy będą pojawiać się często, potencjalnie konieczna będzie gastroskopia, która może pomóc w zdiagnozowaniu źródeł.

Tags: choroby, czas, efekty, lek, Żołądek