Bardzo popularne żywienie - co warto wiedzieć o produktach ekologicznych?

Posted on 12/07/2018 12:33am

W dzisiejszym zanieczyszczonym otoczeniu zdrowe żywienie stało się nie tylko nadzwyczaj popularne, lecz niezbędne dla odpowiedniego działania organizmu. Coraz głośniejszy staje się problem żywności organicznej, czyli takiej, która została wyhodowana i wyprodukowana bez użycia pestycydów, domieszek syntetycznych. Zwierzęta, od których pochodzą produkty spożywcze, hodowane są w warunkach ekologicznych, odżywiane naturalnymi karmami, żyją w bardzo stosownych warunkach.


Ser żółty Moniecki typu szwajcarskiego
Author: MSM Mońki
Source: MSM Mońki
Żywność ekologiczna musi mieć na opakowaniu symbol rolnictwa ekologicznego. Znak EKO jest gwarancją jakości. Odbiorca może być przekonany, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z wytycznymi, również że była monitorowana przez fachowców - więcej . Certyfikat przyznawany jest na rok, po upływie owego terminu gospodarstwo ekologiczne zostaje poddane ponownej inspekcji. Obejścia ekologiczne, które wytwarzają eko pożywienie, powinny podołać trzem podstawowym warunkom. Po pierwsze, wytwórczość ekologiczna żywności nie może zaburzać i obciążać otoczenia naturalnego. Po drugie, gospodarstwo musi być w największym stopniu samowystarczalne. Po trzecie, wytwórczość musi się przyczynić do rozkwitu wsi i rolnictwa. Gospodarstwo ekologiczne powinno w miarę możliwości obniżyć korzystanie z maszyn i zwracać nadzwyczajną uwagę na nieskazitelność ziemi i wód gruntowych.

Sporo ludzi myli termin żywności zdrowej i ekologicznej. Produkty z nadrukiem zdrowa żywność zupełnie nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Pożywienie z kategorii zdrowa żywność nie musi dopełniać standardów produkcji stosownych dla odżywiania eko. Sytuowanie tego wpisu przyciąga klienta, ale jest zaledwie podstępem marketingowym.

Sklep ze zdrową żywnością proponuje towary certyfikowane. Nie mają one w swoim składzie wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów, są mniej osładzane i solone, aniżeli ich zwyczajne odpowiedniki. Obejmują składniki lepszej próby, toteż nie trzeba ich ulepszać chemicznie.

Więcej informacji - jeść eko jedzenie, żeby zadbać o sylwetkę i właściwe samopoczucie. Jest to w szczególności istotne dla osób, które borykają się z przeróżnego rodzaju schorzeniami i uczuleniami.

Tags: choroby, Produkty, czystość