Wspomaganie właściwej diety herbatami


Herbata biała nie ma przed nami żadnych sekretów. Pokażemy ci w jaki sposób wygląda jej parzenie, jakie właściwości i działanie posiada biała herbata.

Opis i przebieg wytwórczości: herbaty białe swój srebrno-biały kolor zawdzięczają unikalnemu procesowi wytwórczości. Krzewy herbaciane, jakie mają zrodzić wiosną pąki, zabezpiecza się przed promieniami światła, w ten sposób żeby nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zieloność listkom.

Powoduje to więdnięcie rozwijających się liści, które po osuszeniu stają się białą herbatą. Przebieg produkcji oraz niedługi okres zbioru białej herbaty ma nie jedynie wpływ na unikalne zabarwienie naparu herbacianego, jednakże wpływa również na cenę suszu. W naszym kraju 100gram białej herbaty kosztuje od 20zł do100 zł.

herbata na biurku i książka
Author: Frank Haferkorn
Source: http://www.flickr.com
Parzenie herbaty białej: Białą herbatę parzyć możemy po trzykroć w temperaturze od 85 do 90 °C przez ok. pięć minut. Tak zaparzony napar zachowa najlepsze wartości smakowe jak też swój unikatowy aromat. Napar z białej herbaty mieści ogromnie dużo witaminy C, dzięki czemu wspiera naszą wytrzymałość, łagodzi napięcia jak też stresy. Duża zawartość kofeiny umożliwia wyeliminowanie kawusi z diety. Napar działa pobudzająco oraz orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią też fakt, iż herbaty białe wspierają koncentrację. Tego typu herbatę poleca się osobom obarczonym genetycznie schorzeniami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy sporzej związków antyoksodacyjnych - białe herbaty w sklepie Demmers. Nie bez racji zwana jest "eliksirem młodości". Mieszczące się w białej herbacie polifenole zabezpieczają organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu mieści ponad dwa razy więcej owych substancji niż zielona herbatka.



Natomiast herbaty pu - erh to tzw. "pogromcy tłuszczu". Ciemna odmiana Pu-Erh należy do gatunków w pełni fermentowanych, stąd jej swoisty, ziemisto-korzenny aromat oraz smaczek. W procesie produkcji liście nabierają właściwości aktywujących metabolizm, co cenią osoby na odchudzającej diecie - dobrej jakości herbaty pu - erh. Żeby czerpać jak najwięcej z cennych własności herbaty Pu-Erh musimy parzyć ją w porcelanowym czajniku, w miękkiej wodzie, 3-7 minut. Susz możemy zalać wodą zaraz po zagotowaniu, z kolei niektóre odmiany nadadzą się do wielokrotnego zaparzania. Do gatunków o delikatnych listkach warto stosować trochę chłodniejszą wodę. Herbaty Pu-Erh aktywizują wytwarzanie soków trawiennych i reguluje pracę jelit wspierając metabolizm tłuszczów.

Tags: herbata, dieta, smak, aromat, stres, tłuszcz, napar