Podstawą smacznego posiłku to odpowiednie składniki


Wielu z nas wchodząc do restauracji czy kawiarni nie zdaje sobie sprawy z tego, ile organizacji i pracy będzie wymagać prowadzenie takiego biznesu. Rzecz jasna bardzo ważną rzeczą są specjalistyczne sprzęty kuchenne, do przygotowania posiłków i trzymania żywności.
Bazar z owocami
Author: Prayitno / Thank you for (4 millions +) views
Source: http://www.flickr.com
Lecz je kupuje się raz, a następnie trzeba je tylko utrzymywać w czystości i ewentualnie naprawiać, gdy ulegną awarii. Dużo więcej pracy będzie przy bieżącym dostarczeniu niezbędnych składników, z których te posiłki się przygotowuje. Zakupy surowców należy robić na bieżąco, bo po pierwsze ciężko by było zmagazynować to wszystko, a po drugie jest sporo składników, które mogą się szybko zepsuć.



Mleka w butelkach czy surowego mięsa nie da się trzymać przez wiele tygodni, bo mogłyby się zepsuć, a użycie takich mogłoby się skończyć poważnymi zatruciami. Oczywiście dużą ilość stosowanych w kuchni składników można bez problemów przechowywać znacznie dłużej, dlatego też rolą pracowników zajmujących się zaopatrzeniem jest takie robienie wszystkich zakupów, żeby nic nie brakło kucharzom.
Warzywa na stole
Author: Emily
Source: http://www.flickr.com


Dobra kuchnia musi się opierać na porządnych produktach, nawet najlepsi kucharze polegną, gdy do dyspozycji będą mieli niesmaczne składniki. Dlatego też we wszystkich kuchniach główną rzeczą powinno być poznajdywanie dobrych dostawców, którzy będą oferować składniki odpowiedniej jakości. Oczywiście z powodu ogromnej różnorodności składników ciężko się oprzeć tylko na jedynym dostawcy (więcej pomocy na madrezakupy.pl).

W wielu restauracjach gastronomia zakupy będą się opierać na współpracy z jedną z sieci handlowych albo spożywczą hurtownią.

Nie ociągaj się! Jeśli intryguje Cię ten tekst, to następny ciekawy wpis znajduje się w podanym linku. Napisz nam własny opis - będzie nam niebywale miło.

Przede wszystkim przy takiego rodzaju współpracy można liczyć na dużo korzystniejsze ceny niż w detalu, a oprócz tego można kupować opakowania zbiorcze. W sklepach takich przeważnie można kupić produkty pakowane, z dłuższym terminem ważności, ale proponują one również świeże owoce oraz warzywa. Lecz wielu kucharzy te właśnie składniki dużo bardziej woli kupować przykładowo na placach targowych albo u zaprzyjaźnionego rolnika, gdyż smak ich jednak będzie znacznie lepszy niż tych ze sklepu.

Tags: świeże owoce, posiłki, sprzęty kuchenne, produkty pakowane